dinsdag 26 april 2016

Simpele tomatensaus


Super simpel en snel! Wie wil dat nou niet. 

Ik heb anderhalve tomaat gebruik voor een eenpersoonsportie. Deze rasp je en voilà, tomatensaus! 

Dit klinkt natuurlijk een beetje saai. Peper en zout doet al wonderen. Wat balsamicoazijn en olijfolie, en genieten maar! 

zondag 24 april 2016

Ricotta toetje


120 gram ricotta
Theelepel rietsuiker
Eetlepel instant koffie of een sterke espresso 
Mespunt kaneel
Gehakte chocola

Mix de ricotta, suiker en kaneel door elkaar. Voeg meer van de suiker en/of kaneel toe naar smaak. Voeg de koffie deel voor deel toe, proef tot je goed de koffie proeft zoals je lekker vindt. Doe je een espresso erbij zorg er dan voor dat het niet te dun wordt. Als finishing though wat gehakte chocola boven op.  

vrijdag 22 april 2016

Chocolaty brownie met nougat


Dit is zo goed! 
Dit is het recept dat ik al eeder gepost heb, de 'Chocolaty brownie'(29-11-15) maar dan met een overheelijke toevoeging. Nougat
Ik was bij mijn ouders op visite en mijn moeder had een hele grote zak met nougat staat met een chocolade laagje er om heen. Normaal val ik die zak aan en is hij zo leeg, maar deze keer niet. Het eerste wat ik dacht was; 'Hier moet ik brownies mee maken!' And so I did. 



PS: Je kan de nougat vervangen door nog 100 en 1 dingen bijvoorbeeld: Oreo, marshmallow, fudge, camamel blokjes of allerlei soorten noten.

donderdag 21 april 2016

Hamburgen met blauwekaas


Ingrediënten:
1 Rund hamburger
1 Italiaanse bol
Blauwe kaas
Bladspinazie
Komkommer
Half uitje 
Ontbijtspek
Mayonaise
Bbqsaus

Bak de hamburger om en 2 minuutjes. Dan is hij van de binnenkant nog goed rauw. Dan kan hij in de oven, met wat blauwe kaas boven op, voor 5-10 minuten op 180 graden. Als de kaas gesmolten is dan is hij klaar. 
Dan kan het ontbijtspek en het uitje gebakken worden. De ui kan ik stukjes of ringtjes. Ook kan het broodje door de helft gesneden worden en de sausjes en komkommer kunnen erop. Dan is de hamburger ondertussen klaar en die kan er ook op. Als de spek krokant gebakken is kan die er ook op met de uitjes. Wat bladspinazie erop en genieten maar! 

zondag 17 april 2016

Groene smoothies

Pfoee, al meer dan een week ziekjes. Antibiotica kuur gehad voor mn luchtwegen van de lieve dokter waar ik natuurlijk heel blij mee ben.. En natuurijk word ik daar niet nog zieker van en krijg ik geen hap door mijn keel. Misschien moet een smoothie wel lukken? And it kinda did! Voel me nog niet helemaal top maar ik ben er in ieder geval niet misselijk van. 


150 gram yoghurt of kwark 
125 gram spinazie 
175 gram aardbeien 
1 banaan 



150 gram kwark/yoghurt 
3 handjes spinazie 
Iets meer dan 1/3 mango
1 banaan

Al een tijdje voel ik me beter, maar de groene smooties blijven lekker. Hier nog wat recepten:


Deze heb ik paar weken later gemaakt en is misschien wat minder groen, maar er gaat spinazie door, dus ik vind hem een groene smoothie waardig!

Handje blauwebessen
Grote hand vol spinazie
1 banaan
1 geperste sinasappel
3 grote lepels kwark of yoghurt 


1 banaan
1 appel
Eetlepel geraspte gember
200 gram broccoli 
Eventueel; 3 (1cm) plakken komkommer en een stuk selderij 

vrijdag 15 april 2016

Banaan-havermout koekjes


1 banaan
60 gram havermout
Theelepel kaneel
50 gram notenmix met rozijnen

Prak de banaan of doe hem in een mixer. Voeg de havermout en kaneel toe. Snij de notenmix in stukjes en voeg ook toe. Maak van de mix gelijke balletjes en druk ze wat in op een bakpapier. Tot zo ongeveer zo groot als op de foto zijn.  Dan kunnen ze in de oven voor 15min op 180 graden. 
Ze zijn dan wat goudbruin aan de randjes en zacht aan de binnenkant. Heerlijk! Suikervrij en vegan, lekkah lekkah! 

zondag 10 april 2016

Dadelballetjes


Super gezonde tussendoortjes, suikervrij en vegan. Geïnspireerd op de balletjes die ik bij Raw&More op heb! 

150 gram ontpitte dadels
5 gram kokosolie
5 gram lijnzaad 
10 gram zonnebloempitten
15 gram havermout 
Voor de coating;
Sesamzaadjes 
Geraspte kokos 
Au bain marie chocola

Ontpit de dadels en snij ze in stukjes. Dan kunnen ze in de keukenmachine. Goed mixen tot het een gladden massa is. Gof mag ook, plakken aan elkaar doet het toch wel. Dan kan je (gesmolten) kokos olie, (male mag) lijnzaad, havermout, gehakt en een beetje gebakken zonnebloempitten er aan toe voegen.
Draai hier balletjes van. Deze kan je vervolgens in sesamzaad(lekker als die ok wat gebakken zijn) of kokos rollen. Of je kan er chocola over heen doen. (Dan zijn het alleen geen suikervrije balletjes meer) Ik heb ze in witte chocola gedaan. 
Daarna kunnen ze in de koelkast zodat ze wat opstijven en de chocola hard kan worden.

Ps: Wat ok lekker is om er choconibs door te doen, of gewoon wat gehakte chocolade. Of de dadels te vervangen door abrikozen.


Hotspot: Raw&More


Raw & more op het Deliplein in Katendrecht Rotterdam. De naam verklapt het al een beetje, raw. Veel bereidingen zijn raw. Alles is plantaardig. Verandwoordelijk eten word hier een feestje. Hier laten ze je zien en proeven hoe lekker vegan, suikervrij en raw kan zijn. Ik ben normaal niet zo van deze dingen en ik was goed verrast toen ik was gaan lunchen. Na de lunch nog een kopje slow koffie op met een suikervrije snickerstaart en wat balletjes. Heerlijk. Geen suiker, en daar merk je helemaal niets van. De combinaties van producten doen je geloven dat je echt chocola eten zoals wij het kennen en of er op zijn minst wat honing in verwerkt zit. Maar nee, alles is toch echt plantaardig. Heel tof!


donderdag 7 april 2016

Pindarotskoekjes


Omg, dit zo goed! Lange tijd terug toen ik ongveerd 14-15 jaar was liep ik stage op een kinderdagverblijf. Het grooste gedeelte op de opvang was van Marokkaanse of Turkse afkomst. Moslims. Voordeel hiervan is dat er Suikerfeest gevierd wordt met super goede hapjes. Ik hou persoonlijk wel van Marokkaans en Turks eten. Er was een vrouw die had kleine zoete hapjes gemaakt, waaronder deze die ik nu heb gemaakt. Ik vroeg haar het recept. Nu heb ik het wel een beetje na mijn idee aangepast. Super goed. 

Ik ga er geen hoeveelheden bij zetten, want je kan hem zo groot maken als je wil, alles op gevoel en bakjes verschillen veel in grote. 
Wat heb je nodig:
Pure chocola, druppels of repen
Witte chocola, druppels of repen(wel minder dan de pure)
Ongezoute pinda's en cashewnoten
Rozijnen 
Haver(mout)
Honing
Oven schaal, platte vierkante schaal
Bakpapier


Je begint met de chocola au bain marie te smelten. Ondertussen maak je de schaal klaar door er een bakpapier in de toen. Ik heb de Jamie Oliver trick gedaan door het papier nat te maken. Zo word het papier flexibeler en makkelijker in de vorm te krijgen. Nadeel is wel dat hij nat is, goed droog maken voor je hem in de vorm doet!



Dan kan er een drizzel van de witte chocola op het bakpapier met daar overheen de pure. Ongeveer 1/2 cm hoog. Dit kan dan in de koelkast voor ongeveer 10min. 


Ondertussen mix je de nootjes, haver(mout) en rozijntjes. Rozijntjes kunnen er eventueel ook later bij. Misschien ook beter, dan word het geen plakkerige mix. 


Dan als het grof gemixt is kan er honing bij  gedaan worden. Zoveel tot er een grote hoeveelheid aan de lepel blijft plakken en alles bedekt is. 


Dan haal je de chocola uit de koelkast. Deze moet niet volledig hard zijn, zo kunnen de nootjes er een beetje in gedrukt worden. Als de notenmix goed is gemaakt met de honing dan kan je hem op op de chocola doen en een soort van uitsmeren zonder dat het allemaal los laat. Hiervan ongeveer een laag van 3cm hoog.


Dan kan de laatste chocola er overheen gedaan worden en kan hij terug in de koelkast. Daar kan hij een nachtje staan. De volgende dag word het genieten!

Ps: Het snijden in stukken is moeilijk. Maak een mes goed warm onder de kraan, zo glijd hij makkelijk door de chocola heen. 

dinsdag 5 april 2016

Gevulde paprika met risotto


75-100 gram risottorijst 
Klein uitje 
Teen knoflook 
Italiaanse kruiden
125ml water
175ml tomato frito
25-30ml droge witte wijn 
1 rode paprika 
4 ontbijtspek plakken/reepjes
Handje geraspte parmezaanse kaas of (oude) geitenkaas 

Sniper de ui en knoflook en fruit deze even aan met ongeveer een theelepel Italiaanse kruiden. Voeg de risottorijst toe en bak 3 min mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze bijna helemaal door de rijst is opgenomen. Breng ondertussen de tomato frigo met water tegen de kook aan. Voeg een scheut hiervan toe aan de risotto. Zie je dat het vocht minder is geworden voeg je nog een scheutje toe en je gaat zo door tot de rijst beetgaar is. Voeg de kaas toe en roer goed door. Het is nu een soort rijsten pap. Helemaal goed! Laag vuurtje laten staan, uit kan ok, hij gaat tenslotte de oven nog in.
Het paprika gedeelte; Snij de bovenkant, waar de steel zit, eraf en verwijder de pitten in de binnenkant. Rol nu 2 ontbijtspek om de paprika. Vul de paprika met risotto en sluit hem af met de laatste 2 ontbijtspek. Dan kan hij in de oven voor 25-30 min op 200 graden. Is de spek dan nog niet bruin en of knapperig genoeg kan je even de gril aanzetten. 
Ik heb hem geseveerd
Met een simpele salade, omnommmomm! 

zaterdag 2 april 2016

Hotspot: Parqiet


Parqiet in het Erasmuspark in Rotterdam, de plek om de drukte in de stad even achter je te laten of de dag te beginnen met een lekker ontbijtje en een goeie kop koffie. Je kan er ontbijten, lunchen en borrelen. In de zomer komt er een groot terras waar je dan heerlijk kan genieten in de zon. Het is een knus zaakje met een leuke uitstraling. 


vrijdag 1 april 2016

Cheesecake


Tijdje terug heb ik een chocolade cheesecake gemaakt voor 2. Nu heb ik een wat grotere gemaakt. De basis ingrediënten zijn het zelfde alleen in hoeveelheid is het meer.

Ingrediënten;
700 gram cream cheese
3 kleine eitjes of 2 grote 
2,5 cup suiker 
Eetlepel vanillasuiker of aroma
2 grote eetlepels citroensap 
Groot handje bevroren blauwebessen
Handje witte gehakte chocolade of chocoladedruppels
Volkoren koekjes 
2 eetlepels gemolte boter
Taartvorm met een doorsnee van 18cm

Het is hetzelfde principe als het andere recept. Je begint bij de bodem en zet deze in de koelkast als hij klaar is.
Voor het beslag doe je de cream cheese, suiker en/of aroma, citroensap en eieren bij elkaar mixen. Ik heb er voor gekozen om de blauwe bessen met de chocola er als laatst over te doen. Je doet het beslag over de bodem in de vorm en dan doe je de blauwebessen en chocola er over heen. Een beetje in het beslag drukken omdat de blauwebessen veel vocht af kan geven.
Dit kan in een oven van 180 graden voor 15-20min. Dan af laten koelen en een nachtje in de koelkast laten staan.