vrijdag 25 maart 2016

Hotspot: Dunya Lokanta

Turks praaltje in het noorde van Rotterdam op loop afstand van het centraal station. Voor niet al teveel geld kan je hier heel goed eten. 


Een stukje van hun site: 'De keuken van Dunya Lokanta is een samenstelling van regionale specialiteiten, afkomstig uit vele streken en steden in Anatolische en Mesopotamische. Dunya Lokanta is bovendien herkenbaar aan de goede bediening, de hoge kwaliteit van de gerechten, de betaalbare prijzen, de traditionele kleding van het personeel, de prettige achtergrondmuziek en de warme, oosterse sfeer.'
De sfeer is er zeker en dat proef je ook in de gerechten. Dit is een van mij favoriete plekjes in Rotterdam!



woensdag 23 maart 2016

Snelle pasta

Geen tijd om te koken, maar toch wat lekkers willen eten. Er is genoeg in huis.. Pff, hele lange dag gewerkt. Super moe en inspiratieloos. Waaaat nu!!?! Mmm, pastaatje dan maar.


Wat had ik nog:
1 uitje
1 teen knoflook
1/3 cougette 
Halve punt paprika
Sambal saus
Spekjes
Stukje oude kaas(ongv 5 borrelhap blokjes)
Tomato frito 
100-150 gram pasta

Je begint met de pasta op te zetten, af en toe wel in de pan roeren! Dan doe je in een andere pan de spekjes op hoog vuur zodat het vet snel vrij komt. Onder tussen snij je de groente. Eerst de ui en de knoflook, want die voeg je als eerst toe aan de spekjes als er wat vet van de spekjes is vrij gekomen. Dit fruit je even aan. Dan kan de parika en cougette er bij. Soms even husselen. Ondertussen pak jij lekker een wijntje, dat heb je wel verdiend na een lange dag werken. De paprika en cougette hoeft nog niet helemaal gaar te zijn als je de tomatensaus en sambalsaus(hoeveelheid naar eigen keus)toe voegd. Als je ziet dat de totmatensaus warm is voeg je de blokjes kaas toe. Handig als je deze wat kleiner maakt, smelt het sneller. Dit laat je dan even lekker pruttelen. Ondertussen zal de pasta wel klaar zijn. Die van mij nog niet helemaal maar dat maakt niet uit. Je gooit de pasta toch bij de saus en dan kan het nog een beetje verder garen. Voor je de pasta erbij doet roer je wel even in de saus om te checken of de kaas gesmolten is het de saus er hierdoor lekker romiger uit ziet. Zo ja, pleur de pasta er maar bij. Je hoeft de pasta niet heel netjes af te gieten, als er wat vocht mee komt is dat niet erg. Even de saus goed door de pasta roeren en genieten maar. Ik had nog een beetje ricotta staan en heb dit er een beetje op gedaan in mijn kommetje, lekkerlekker!

maandag 21 maart 2016

Chocolade cheesecake voor 2


Internet staat er vol mee, CHEESECAKE! En het is zooo lekker♥ Uiteraard moet ik het zelf een keer maken dan. Ik hou van chocola dus de keuze is makkelijk met welke smaak ik ga maken. Voorheen heb ik wel eens de New York style gemaakt. Hier was ik niet zo ondersteboven van. Nu ga ik de Philly style maken, voornamelijk ook geïnspireerd op wat ik bij de Cheesecake Company in Den Haag heb gezien.  

Wat heb je nodig:
280 gram cream cheese(monchou) of Philadelphia. 
1 ei
50 gram suiker
10 gram vanilla suiker of een theellepel vanilla extract
3/4 cup chocolade saus
Groot handje vol pure chocoladedruppels
Handje witte chocoladedruppels 
Koek, bijvoorbeeld: 8 jodenkoeken, 10 (volkoren) biscuits, 10-15 kaakjes of half pak bastogne. 
Taart vormpje met een diameter van ongeveer 10 tot 15cm

Je begint met de bodem te maken. Je doet de koekjes naar keuzen in een mixer. Je mix ze net zo lang tot je ziet dat alles fijn is en het een beetje weer bij elkaar komt. Dit komt door de boter die vrij komt uit de koekjes. Als je kaakjes of biscuits gebruikt moet je wat gesmote (room)boter toevoegen, de koekjes bevatten zelf niet veel boter. Ongeveer een eetlepel. Ik heb gekozen voor jodenkoeken omdat hier genoeg boter van zichzelf in zit en de koek is niet te overheersend van smaak. Dan kan je de bodem gaan maken. In de taartvorm doet je eerst een bakpapiertje zodat de bodem niet aan de vorm vast zal gaan zitten. Dan doe je de gemixte koek in de vorm en druk deze goed aan met je hand of een lepel. Deze kan dan in de koelkast voor een half uurtje, of meer.
Het beslag is makkelijk. Je mixt de cream cheese, de suiker, vanilla, chocoladesaus en 1/3 chocoladedruppel door elkaar. De chocoladedruppel wel wat kleiner maken door ze even kleiner te hakken. Dit is het beslag.
Boven op het beslag wilde ik wat creatiefs maken, wat niet echt door ging omdat ik niet genoeg chocola meer had.. Ik wilde het een volle chocolade look geven door wat chocoladesaus er nog boven op te doen. Maar dit feestje ging niet door. Ik besloot er gewoon wat gehakte chocoladedruppels, pure en witte op te doen. Dit voor dat het nog de oven in zou gaan zodat de chocolade lekker mee zou smelten. 
De cheesecake kan op 180 graden voor 10-15 min in de oven. Als hij klaar is even goed af laten koelen en een nachtje in de koelkast laten staan. Dit is zo lekker! 

zondag 20 maart 2016

Pasta pesto ricotta pistachios


Dit vind ik tot nu toe de lekkerste pasta die heel simpel en vrij snel te maken is. 

Wat heb je nodig voor één persoon: 
Een handje pistache gezouten of ongezouten
Grote eetlepel rode pesto 
Grote eetlepel ricotta 
Handje cherrytomaatjes
100-150gram schelp pasta
5 tot 8 basilicumblaadjes
Platgestreken theelepel nootmuskaat 
Optioneel peper en zout

Kook de pasta zoals aangegeven staat op de zak/pak.
Ondertussen snij je de pistache in kleine stukjes en bak je deze in een klein beetje olijfolie bruin. Blijven opletten en roeren! want ze kunnen snel aanbranden. Als ze klaar zijn zet je het vuur uit. Dan kan je de ricotta gaan mengen met de nootmuskaat. Hier kan je voor de smaak peper en zout aan toevoegen. Zout doe ik vaak niet omdat de pesto al veel smaak heeft. Dit kan je dan aan de kant zetten voor als de pasta klaar is.
Als de pasta klaar is voeg je deze bij de pistache. Dan kan het vuur weer aan en voeg je de cherrytomaatjes, gehalveerd of heel, en de pesto toe. Als de pasta niet helemaal bedekt is met pesto kan je nog wat extra toevoegen. Dit even bakken tot je ziet dat het velletje van de cherrytomaatje een beetje barsten. Dan kan je de basilicum toevoegen, deze kan je al scheurende erbij doen of even snijden. Dit dan even een minuutje mee laten bakken. Daarna kan je opscheppen. Als finishing touch een grote lepel van de ricotta en genieten maar!

woensdag 16 maart 2016

Groente brie quiche


Ik zat in mijn relaxte-stoel te denken. Wat zal ik mezelf deze avond voor lekkers schenken. Ik heb nog wat groente, brie en eieren in huis. Maar als ik daarvan wat ga maken dan moet ik weg voor de buis. Het moet wel heel goed worden om mezelf te willen verplaatsen. Ik heb zo geen zin om me te haasten. What about quiche for tonight. Dat gaat lekker worden, aight!

Benodigdheden:
1 punt paprika
Halve courgette 
1 ui 
1 teen knoflook 
Halve stuk roombrie
Volle hand gerookte spekjes
Kleine of grote rode peper
4 eieren
200/220 ml melk 
2 theelepels Tijm 
Theelepel Peper 
Snufje zout
Hand vol geraspte oude kaas
5 bladen bladerdeeg 




Zoals op het plaatje te zien is heb ik gaatjes gemaakt in het bladendeeg. Zo komen er geen luchtbellen. Ik heb de bodem niet blindgebakken. Niet bij na gedacht eerlijk gezegd.. Maar als je dat wil doen kan dat voor 15 min op 200 graden. Dit kan je doen met bakbomen bovenop het bladendeeg. Je kan googlen voor meer optie! 


Bak de groeten en spekjes. Spekjes als eerst zodat het vet vrij komt waarin je kan gaan bakken. Groenten in kleine blokjes toevoegen. Eerst de ui met knoflook, daarna de paprika en cougette. Hier voeg je de tijm en peper toe. Snufje zout mag, maar hoeft niet. Het hoeft niet heelmaal gaar te worden.
De groente mag dan op het bladendeeg gelegt worden.


Over de groenten doe je het eiermengsel. Je doet de eieren, kaas en melk in een kommetje. Dit mix je en gooi je vervolgens over de groenten heen tot deze net onder staan. Dan leg je daar, zoals op de foto, de plakken brie op. Nu kan hij in de oven. 40 min op 200 graden. 

Is de quiche na de 40 min niet goudbruin en in het midden, als je erin prikt met een vork, nog te zacht. Dan mag de quiche nog even voor 5-10 min in de oven op 230 graden. 
Als hij klaar is kan je hem het besten even laten staan als je hem gaat eten. Enjoy! 

maandag 14 maart 2016

Hotspot: LOES


LOES in Papendrecht. Een bakkerij met biologische en streekproducten. Waar je pure en verantwoordelijke producten kan kopen. Je kan er ook lekker zitten voor een goeie bak koffie en wat te eten. 
Ook kan je er genieten van een high tea. En dat is wat ik heb gedaan. Heerlijke verantwoordelijke producten allemaal voor je uitgestald op een etagere. SUE bites, bananenbrood, zalmbroodje, scones en nog meer! 


Het is een gezellig zaakje met heerlijke producten. 


zaterdag 12 maart 2016

Hotspot: Ottoman tapas & grill

Vanwegen het vele werken wat ik tegenwoordig doe nam mijn vriend mij mee uit eten. Ottoman, op de nieuwe binnenweg in Rotterdam. Hij werkte hier om de hoek en kwam hier altijd langs om snel wat eten te halen. Nu wilde hij mij een keer meenemen.


Het is een Turks tapas en grill familie restaurant. Dit is de betere Turk als je snel een Döner wil halen. Ook kan je er zitten en serveren ze heerlijke gerechten.  
Als je binnen komt zie je een hele grote grill waar de meeste gerechten klaar gemaakt worden. Je word vriendelijk verwelkomt en het eten komt snel op tafel. 


donderdag 10 maart 2016

Hotspot: Bertmans


Een heel leuk tentje in het Oude Noorden in Rotterdam. Met een klein terras waar je lekker in de zon kan zitten aan het water. Je kan hier heerlijk genieten van ontbijt en lunch. Voornamelijk vegan en glutenvrije produchten kan je bestellen. Heerlije smooties, sapjes en koffies. Need I say more? Ga eens langs en wordt verliefd! 



zaterdag 5 maart 2016

Omg chocolademelk

Net gegeten en lekker aan het bank hangen. Een uurtje later kreeg ik trek in wat zoets. Iets eten? Ah nee, zit nog wel vol van het eten. Iets te drinken? Tja, maar wat.. CHOCOLADEMELK MET AMARETTO!


Wat heb je nodig: 
Volle melk
Pure chocola
Amaretto
Stoompijpje van een espressoapparaat of gewoon een pannetje
Klein melk kannetje 
Beker/mok van 25ml

Je begint met het schaven van de chocola. Ik ga een stoompijpje gebruiken dus doe 2 eetlepels schaafsel in een kannetje. Hier giet ik de melk bij tot onder het tuitje. Dan ga ik de melk schuimen. Weet je niet hoe dit moet raadpleeg youtube even (; Tijdens het schuimen smelt het schaafsel en word het chocolademelk. Als de melk goed warm is wals en tik je even met het kannetje en zet je deze even aan de kant. In je beker doe je 1 a 2 eetlepels amaretto en deze kan je heel even opwarmen met het stoompijpje. Zeker niet te lang, we willen niet dat de alcohol eruit gaat natuurlijk (; Dan kan de chocomelk over de amaretto gegoten worden. Nog wat schaafsel boven op en klaar is kees! 

donderdag 3 maart 2016

Hele kip met groente uit de oven


Ingrediënten:
Hele kip of een haantje
Vloeibare blueband boter
Citroen
Bakje spekblokjes 
Theelepel gemale komijn
Theelepel gemale mosterdzaad 
2 theelepels smoked parika poeder
Kleine theelepel peper
2 theelepls zeezout
Theelepel tijm 
Olijfolie
Groeten, zoals; paprika, ui, paprika, pompoen, knoflook, courgette, aubergine, champignons, pastinaak. 

Voor verwarm de oven op 190 graden. 
Vul de kip met een halve citroen en half, of iets meer, bakje spekblokjes. Smeer de kip, die in een ovenschaal ligt, in met de blueband. Maak een mengsel van de kruiden en strooi deze over de kip.
Snij de groenten die je gekozen hebt in stuken, niet te klein. Leg deze om de kip heen in de ovenschaal met de overgebleven spekblokjes en doe hier wat olijfolie overheen. Leg op de groeten een aantal plakjes citroen. Dan kan hij in de oven voor 45min. Na ongeveer 15 minuten/20 minuten besprenkel je de kip met gesmolten blueband voor een krokant vletje. Ook draai je de kip om. Daarna besprekel je de kip om de ongveer 5 tot 10 minuten en draai je hem om. Na de 45 minuten zet je de oven op grill stand. De ruggengraat van het haantje ligt dan omhoog. Je moet zelf even inschatten hoe je grill werkt, dit verschilt nog veel per oven. Bij mij was het ongveer 4/5 miniten. Het gaat erom dat het velletje lekker krokant word. Als je de oven open doet hoor je alles lekker garen en knetteren. Als je ziet dat het goed bruin is dan is de kip klaar!