maandag 29 februari 2016

Hotspot: District A

In december was ik naar Berlijn geweest en heb ik gegeten bij District Mot. Dit was  zo goed. Dit moet je vast ook wel in Rotterdam hebben. Zo niet dan ga ik huilen. Maar gelukkig, het is er!


Distirct A. Met valentijn ben ik hier wezen eten. Er zullen vast meer Vietnamese zaakjes in Rotterdam zijn maar deze was de eerste die ik vond. En het was gelijk raak. Heerlijk genoten. Ik heb samen met mijn vriend bijna alles van de kaart besteld en lekker op zitten peuzelen. Ik was zo blij daarna. Zekker omdat ik een klein beetje een kater had van een feestje de avond ervoor. 
Dit is zeker een aanrader als je van Vietnamees houd en van wat pit.

zaterdag 27 februari 2016

Avocado spread


1 grote avocado
Limoen of citroen sap
1 eetlepel Philadelphia 
Peper en zout naar smaak
Zachte blauwe kaas

Prak de avocado en meng alles door elkaar. Niet te veel blauwe kaas, deze kan snel overheersen. Zelf goed proeven hoeveel je nodig hebt. 


2 avocado's
Citroensap van een halve citroen
Theelepel dijon(grove) mosterd
Peper en zout naar smaak
3 theelepels kwark
Halve theelepel chili vlokken 
Scheutje extra vergine olijfolie

Het is hetzelfde principe als de vorige :)

woensdag 24 februari 2016

Hotspot: Lilith


Van 7:00/8:30 tot 17:00 onbijt eten? Jawel, in Rotterdam kan het en hier word ik heel blij van. Lilith in de mauritsstraat doet het! Ik dank jullie wel hier voor. 

Goeie koffie met een lekker ontbijtje erbij, kan niet beter. Ik heb mezelf blij gemaakt met een blini met zalm. :I de blini's waren erg goed gemaakt. Lekker luchtig en goed van smaak. In combinatie met de zalm en crème fraiche, wat een classice combinatie is, was dit erg lekker. De zalm eitjes die erop zitten plopen bij iedere hap open. Heel lekker, maar je moet er wel van houden.  


Lilith zelf is een gezellig tentje en leuk aangekleed. Vintage tafeltjes en achterin een hoekje met wat chille stoelen. Een klein barretje met een mooi espressoapparaat. Heerlijk om even weg te kunnen kruipen in de soms wat drukke Rotterdam. 

zaterdag 20 februari 2016

Zelfgemaakte thee

Zelf thee maken is toch veeeel lekkerder!
Echt wel, en veel gezonder! 
De verse munt thee kennen we wel. Met honing, een schijfje citroen en/of gember, of zelfs een stokje kaneel. Heerlijk. Maar er zijn nog meer varianten. 


Deze heb ik zojuist gemaakt.
In een pot van 1,5L. Best veel, maar ik en mijn vriend hebben het nodig omdat we een beetje ziek zijn ):
Aan de 1,5L gekookt water heb ik 2 stokje kaneel, 1 steranijs, wat gember en 3 plakjes citroen toegevoegd. In je kop nog wat honing, Lekker lekker!

Nog wat varrianten(per kop):
Sinaasappel met munt thee: een schijfje sinaasappel en wat takjes verse munt.
Komkommer thee: rasp de komkommer van van boven naar beneden en doe er 2 per kop. 
Citroen, gember en kurkuma thee: schijfje gember, snufje kurkuma en een theelepel citroensap. 
Gemberthee: een schijfje gember of je kan het raspen, theelepel citroen en optioneel wat honing.
Kaneel, korianderzaad en gember: plakje gember, klein stokje kaneel en een theelepel korianderzaad.

Internet staat er vol mee en google kan je helpen naar nog meer variaties en de werking van de kruidens, groentens etc.

Hotspot: Markt Blaak Rotterdam!


De markt bij station Blaak in Rotterdam op de Binnenrotte is mij grote liefde. Groente, fruit, vis, vlees, brood, snoep, gebak, versnaperingen, kazen, toiletspullen, kleding, planten, hobbyspullen, vintage, tweedehands, hebbe dingetjes en ga zo maar door voor een hele goeie prijs. 
Als ik langs de markt ga kom ik altijd met veel te veel thuis en ik heb dan eigenlijk haast niks uitgegeven aan geld. Ik hou van fruit en groente en heb meestal aan €5 genoeg om voor heel de week daarvan te kunnen eten.  En als ik het goed doe, door bijvoorbeeld het in te vriezen, dan kan ik er nog langer mee doen. Top voor als er een maand tussen zit waarin ik wat minder verdiend heb. 
De markt is niet alleen goed voor alle dingen die je er kunt kopen. Het is ook heel leuk uitstapje. Alle soorte culture kom je tegen. Er zijn genoeg plekjes waar je een hapje kunt eten en je krijg er gratis de Rotterdamse gezelligheid bij. Het is er altijd stervens druk maar zo gezellig!

De markt staat er altijd op dindag en zaterdag. In zomertijden ook op zondag. Van 8:00 tot 17:30. 

vrijdag 19 februari 2016

Pannenkoeken

Vroeger als klein meisje stond ik altijd met mijn oma pannenkoeken te bakken. Mijn opa had dan de mix gemaakt. Hij was bakker, dus wist wel hoe hij zoiets moest maken. Dan moesten we altijd ongveer een kwartier wachten tot de bubbeltjes uit het beslag waren, en als ze weg waren mochten we aan de slag. Ruim 20 pannenkoeken werden er weg gebakken. Met kaas, spek, appel en zelfs met rozijntjes. Heerlijk! Zelfs de buren kregen er een paar als er wat over was. Het was altijd een feesje🎈 Nu ga ik ze voor mijn kleine nichtje maken.


250 gram bloem
2 eieren
500 ml melk
Boter voor het bakken

Je mixt de ingredienten bij elkaar tot een glad beslag. Het beslag moet de dikte hebben als vla/yoghurt. Is het nog te dik kan je nog wat meer melk toevoegen.
Je warmt een pan op met boter erin. Als de bubbeltjes uit de boter verdewenen zijn kan je het beslag in de pan. Niet op een al te warm vuur. Ik gebruik een grote soeplepel om het beslag in de koekenpan te schepen. Er moet een niet al te dikke laag in de pan komen te liggen en je beweegt de pan in een ronde beweging zodat het beslag over de hele bodem verdeeld word. Dan wacht je tot de boven kant van het beslag opgedroogd is. Dan kan je de pannenkoek met een spatel of met behulp van een deksel omdraaien. Af en toe even kijken of de nog niet gebakken kant ok goed bruin is. Als hij dat is kan hij uit de pan en op een bord neergelegd worden. Of waar je hem ok wil hebben. Zo ga je door tot al het beslag op is.

Wil je er iets aan toe voegen dan kan dat. Spek is heel lekker; Je doet dan in plaats van de boter de spek in de pan. Als je ronden heb kan je er 3 in de pan doen. Kort even aanbakken aan beide kanten. Dan kan er het beslag overheen gegooid worden. Zorg dat het beslag goed om de spek zit. Dan bak je de pannenkoek zoals degene zonder extra ingrediĂŤnten. 
Met pannenkoek met kaas doe is altijd als volgde; Je start als een pannenkoek zonder extra's. Als je de pannenkoek gaat omdraaien doe ik op de gebakken kant de kaas op een helft van de pannenkoek neerleggen. Dan vouw ik de pannenkoek dubbel, de kaas zit dan tussen de 2 helfde in het midden, en bak beide helfden goed bruin. 
Pannenkoek met rozijntjes en appel is simpel; Appel in (kleine)blokjes met de rozijntjes door het beslag en bakken maar.


woensdag 17 februari 2016

Haver banaan cupcakes-broodjes

10 rondjes keuken en ik heb wat verzonnen. De haver banaan cupcakes. Of het zal lukken is een tweede, maar het idee is leuk!


100 gram havermout + een beetje voor boven op de cupcakes 
2 eieren
1 banaan
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 zakje vanilla suiker
1 eetlepel honing 

Je begint met het malen van de havermout. Malen totdat het meel is. VoilĂ , je hebt havermeel gemaakt!
Ook mix je de banaan tot een glad papje en voeg die toe aan het havermeel. Dan kan alles eraan toegevoegd worden en bij elkaar gemixed worden. Dit kan je gewoon doen met een lepel of silicone spatel. Als je de cupcake wat zoeter wil hebben kan je een extra lepel honing toevoegen of meer vanilla suiker. Ik heb het zo gedaan omdat ik aan het eind er wat overheen wilde doen. Wat honing, pindakaassausje, opgewarmde ham of chocolade saus. Anders werd het in totaal te zoet.
Dan kan het in cupcakes vormpjes gedaan worden en kan je er nog wat havervolken op doen. Dan kan het voor 15/20 minuten in een oven van 180 graden. Even prikken of ze gaat zijn uiteraard, ander moete ze iets langer. 


Toch aardig gelukt!

dinsdag 16 februari 2016

Hotspot: Mr. Beans

Onlangs heb ik eens zitten neuzen op de site van De buik van Rotterdam. Ik wilde wat nieuwe tentjes ontdekken in Rotterdam. Vaak pak in mijn tas met mijn boek erin, zet mijn iPod aan en loop richting de stad door alle straatjes heen tot ik een diamantje ontdek. Vaak gebeurt dat ok wel. Maar de laatste dagen regende het veel en was het erg koud. Dan maar even internet raadplegen. En zo kwam ik terecht bij dit recept; koffie met anijs, nootmuskaat, kaneel, gember en peper bij een koffiezaakje Mr. Beans op de 1e Middellandse. Door mijn liefde voor koffie was ik meteen enthousiast. En terecht!


Het is een andere ervaring van koffie drinken. Kruidige koffie, zoals kruiden thee. Filter koffie met wat extra. Lekkerr! Je kan er natuurlijk ok gewoon een dood gewone cappuccino drinken. Maar het leuke is dus het 'signature drink/coffee' die hun serveren. Je gaat speciaal daarvoor daar heen. Of ok gewoon omdat het een gezellig zaakje is en ze nog genoeg andere lekkere hapjes en drankjes hebben. 

zondag 14 februari 2016

Hotspot: La Cabane de Fabian


De eerste keer dat ik langs dit zaakje reed op de Bergweg in Rotterdam ben ik gestopt en heb ik even naar binnen gegluurd. Helaas was het dicht. Het ziet er gezellig en knus uit. 'Hier zou ik me wel thuis voelen' dacht ik nog. Meerdere malen ben ik er nog langs gereden. Doordat ik geen tijd had of het gewoon weg vergeten ofzoiets ben ik er nog steeds niet geweest. Tot de dag van vandaag. Valentijnsdag. Ik en mijn vriend hadden geen betere dag kunnen uitkiezen. Mijn god dit is een fijn tentje. Goed eten en goede producten die je er kunt kopen. Wat we uiteraard ook allebei gedaan hebben. 


Je kan boven zitten om wat te eten en te drinken en beneden is er een winkeltje met streek producten en ander lekker spul. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan. Ik ben verliefd!



maandag 8 februari 2016

Hotspot: Tante Nel

Heb je trek in junkfood? Heb je goed katervoer nodig? Je kan kiezen voor de Mac of de Turk voor een kapsalon. Of je kan ook gewoon kiezen voor kwaliteit. Dat is wat ik altijd doe. En ditmaal bij Tante Nel op de Pannenkoekenstraat in Rotterdam. Al had ik zo'n goeie kater dat ik geen hap door m'n keel kreeg, een milkshake kon nog wel. De kokos smaak. Hij was erg lekker en toen ik de deur uit stapte was ik volledig kater vrij. Door een milkshake? Ja, echt! Of ze er magisch spul in gegooid hadden. Haha.


Maar je komt er natuurlijk niet alleen als je een kater hebt. 
Toen Tante Nel net in de pannenkoekenstraat gevestigd was ben ik er langs geweest om een kijkje te nemen en heb ik een grote bak friet met stoofvlees naar binnen gewerkt. Mijn god, ik was weer een blij meisje!
Wat ik zo leuk vind aan deze snackbar is dat er een bar aan zit waar je een lekker drankje kan nuttigen. Gin tonic bijvoorbeeld. En ze hebben niet je gewone kroket met mosterd of frikandel met mayo en ketjup. Mm.. is het dan wel echt een snackbar? Ja ja, toch echt. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan!


dinsdag 2 februari 2016

Witte bonen in tomatensaus met kaas en mosterd


Dit ziet er misschien raar en vies uit, maar ik kan je zeggen dat het best lekker is. Vroeger als kind kreeg ik vaak witte bonen in tomatensaus en op een gegeven moment kwam het mijn neus uit. Broertjes en zusjelief vonden het allemaal heel lekker en ik moest eten wat de pot schaft. Dus mijn moeder was creatief en pimpte mijn witte boontjes wat op met wat kaas en mosterd. Ik was verliefd! Nostalgie!

Recept is heel simpel!
Voor 1 persoon heb je aan een klein potje wel genoeg. Hier doe je kaas aan toevoegen, welke je maar lekker vind. Heb je geraspte kaas dan voeg je ongeveer een handje vol toe. Zo niet dan is het gelijk aan een handje vol geraspte kaas. Daarbij doe je 2 theelepels mosterd. Ik hou van wat pit dus neem een extra pittige mosterd of doe er een extra lepeltje bij. Dit op het vuur zetten tot alle kaas is gesmolten. VoilĂ !

Je kan dit eten als hollands prakkie met aardappelen en een stukje vlees. Of wat ik soms doe is een stuk stokbrood er in dopen en lekker snacken voor de tv als vriendlief niet thuis is en ik geen zin heb om een hele maaltijd te koken.

Laatst heb ik de blender er doorheen gehaald, na dat ik het had opgewarmd. Het werd een heerlijk smeerseltje voor op bijvoorbeeld een broodje.
Je kan hem nog verder oppimpen door er een pitje van wat sambalsaus of een rood pepertje aan toe te voegen.  

maandag 1 februari 2016

Zelf mosterd maken

Wat!?! Zelf mosterd maken? Maar hoe dan? Is dat niet ingewikkeld?
Dat is wat ik dacht toen ik de titel las van een foodbloggers blog. Maar nee, eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. 
Ik moet nog een paar dagen wachten tot ik het kan proeven maar het ziet er heel veel belovend uit. Ben benieuwd!


Recept:
http://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/snacks-omf-eet/mosterd-maken