maandag 28 december 2015

Tempeh ketjap en pittige Indische gehaktballetjes


Toen ik 'Zoals alleen oma dat kan' van Danny Jansen(24kitchen) zag liggen in de winkel moest ik hem kopen voor mijn vriend voor kerst. Beste aankoop ooit, en dat bewijst hij maar weer toen het gerecht tempeh ketjap en pittige Indische gehaktballetjes ineens op de tafel stond. Zo lekker. En zo'n leuk boek. Bedank Danny, en natuurlijk de omaatjes!

Chococino met kaneel


Cappuccino, maar dan anders en zo lekker! Er zijn 100 en 1 varriaties die je kan maken. Ik heb een chococino met kaneel gemaakt. Ik koos voor een dubbele espresso, omdat ik wel van een pittige koffie hou, met opgewarmd en opgeschuimt chocolademelk met daar overheen wat kaneel. Je kan er ook voor kiezen om onder in het kopje al wat kaneel te doen voor meer kaneel smaak. 


Wat ook erg lekker is om er een toef slagroom op te doen en/of een theelepeltje kokosolie op de espresso voor je de chocolademelk toevoegd. HEERLIJK!

zaterdag 19 december 2015

Tomaten-kaas pasta


Avonddienstje, wat is makkelijk om mee tenemen voor avond eten? 
Pasta natuurlijk. 
Ik heb een pot provencaalse pastasaus staan, spekjes, geraspte oude kaas en blauwe kaas. Prima sausje voor mijn pasta dacht ik zo. 


donderdag 17 december 2015

Mokka choco cake

Pompiedompiedom, wat zal ik eens gaan doen.. Wel ja, laat ik wat gaan bakken. 


175 gram boter
200 gram bloem
4 eieren
2 theelepels bakpoeder
175 gram bruine suiker
2 afgekoelde espresso's 
Reep pure chocola
100 gram cacaopoeder 

De oven voorverwarmen op 160 graden.
Doe de boter, in blokjes, in een kom met de suik. Mix dit tot het zalvig is. Daarna 1 voor 1 de eieren toevoegen. De espresso's, de chocola, die in stukjes is gesneden, bakpoeder, cacao en de bloem kunnen ook toegevoegd worden. Dit voorzichtig er door heen roeren tot het niet meer droog is, dan kan je mixen of harder roeren. Als dit klaar is kan het in een ingevette cakevorm gedaan worden en dan in de oven voor 60-75 minuten. 
Door te checken of de cake klaar is kan je er een sateprikker in prikken. Als je hem eruit haalt en er zit geen cake deeg aan dan is hij klaar!

woensdag 16 december 2015

Turks-pizza-brood

Ik lig op de bank, ik ben beetje ziek, en ik heb geen ontbijt op en krijg toch wel trek. Trek in pizza! Maar ik zie het niet zitten om naar de supermarkt te moeten. Gelukkig staan er nog wat dingetjes in de koelkast en er is een stuk turks brood. Die tover ik wel om naar een pizza.



Wat had ik nog in de koelkast en verder in de keuken:
Kwart turks brood
Gezeefde tomatensaus
Geiten kaas
Blauwe kaas 
Italiaanse kruidenmix
Spekblokjes
Cherrytomaatjes

Het principe is het zelfde als een normale pizza, alleen kan deze korter de oven in. Ik zet de spekblokjes op het vuur, zo kunnen die ondertussen krokant worden. Snij het turkse brood door de helft, zodat je 2 helfden hebt. Je besmeert ze met tomatensaus en strooi er wat italiaanse kruidenmix overheen. Op de ene helft heb ik geitenkaas gedaan en op andere blauwe kaas. De cherrytomaatjes op ieder in plakjes erop en als laatst de, ondertussen geworden, krokante spekblokjes. Dit in een oven van 180/200graden tot de kaas gesmolten is en het brood iets wat krokant. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Ps: Wat je op het turkse brood doet kan eindeloos zijn. Wees creatief!

maandag 14 december 2015

Pasta al'arrabiata(?)

Pasta al'arrabiata(?). Ja vast, komt in de buurt, denk ik, of wel heel erg. Zo niet, het is als nog erg lekker!

(Sorry, kon echt niet de tijd nemen om een mooie foto te maken. Dit is zo lekker en ik had hongerr!)
Knoflook 3 of 4
Ui 1
Spekblokjes 1 bakje of half zakje
Pastasaus/gezeefde tomaten 1 potje of pakje
Parmezaansekaas 2 grote hand vol
Pasta voor 2 personen
Peper
Pikante paprika poeder
Balsamico azijn ongveer 3 eetlepels
Tabasco


Kneus en knoflook, niet snijden. Doe dit in een pan die op het vuur staat met warme olijfolie. Zo krijgt de olijfolie een goeie knoflook smaak. Ondertussen snij je een uitje en voegt deze ok toe. Even aanfruiten en daarna kunnen de spekblokjes bij. Dit allemaal goed mee laten bakken. Ondertussen kook je de pasta. Voeg ook wat pikante paprika poeder en versgemalen peper toe. Vervolgens kan de tomatensaus/gezeefde tomaten erbij en wat balsamico azijn. Hier voeg je wat tabasco aan toe tot je het pittig genoeg vind. Laat de saus goed pruttelen en op smaak komen. Rasp over de saus de parmezaanse kaas en roer dit door. Voeg daarna na de pasta eraan toe. Vreten maaar!

zaterdag 12 december 2015

Hotspot: District Mot


Dit weekend ben ik naar Berlijn geweest. En als je ooit naar Berlijn gaat en je moet gevoedert worden, je houd van Aziatisch en Vietnamnees eten, en je wil natuurlijk voor een goed prijsje eten: GA NAAR DISTRICT MOT! Het is zoo lekker, gezellig en goedkoop. Jamjam!

maandag 7 december 2015

Chocolade kokos whisky amandel brownie!



Mijn maag huilt op dit moment terwijl ik steeds een hapje snoep van deze goddelijke brownie ❤️

Wat heb je nodig:
150 gram chocoladedruppel-stukjes
100 gram boter
2 eieren 
150 gram suiker 
1 espresso en 1 zelfde hoeveelheid aan whisky
Geraspte kokos
Amandelen zonder schilletje schaafsel of halfjes. Zoveel je wil en grote maakt niet uit. Je kan ze in kleinere stukjes breken.
125 gram bloem
Bijna een 1/2 theeepel bakpoeder 
Optioneel extra 300gr chocola is stukjes gesneden. 
(Dit is een variant op mijn vorige recept de 'Chocolaty brownie' )

Chocoladedruppels met de boter au bain marie tot een gladde glanzende saus. Hier kan je de whisky en espresso door heen doen op het eind. 
Klop de eieren een beetje luchtig. Roer de suiker hier goed doorheen. Voeg dan de chocolade saus toe en daarna de bloem en bakpoeder. De amandel erdoor en een beetje kokos overhouden voor op de bovenkant. Optioneel de chocola nog toevoegen. Dit in een ovenschaal/taartvorm/kartonnen brownie bakje. De mix kan in een vorm en moet dan ongeveer 8 tot 10 cm dik zijn. 25 min op 180 graden. Voilà! 

Ps: Om het lekker makkelijk te houden kan je ook een pak brownie van bijvoorbeeld Koopmans of Home Made kopen waar je alleen vocht aan toe hoeft te voegen. Hier dan de kokos, whisky, amandelen en espresso aan toevoegen. Dit en de voorverpakte mix, meer is niet nodig!

zaterdag 5 december 2015

Easy spaghetti and cheese

3 kaasje voor €5? Langleven de Albert Heijn!


Ik had alleen nog spaghetti in huis, maakt niet uit! Wat melk, knoflook en peper en de kind of Mac and cheese kan gemaakt worden. 

3 kazen: blauwe kaas, belegen kaas en oude geraspte kaas
Pasta
Melk 
Teentje knoflook 
Peper 

Kook de pasta. Ondertussen kan je gelijk de saus maken. Doe wat melk in een pan, ik koos voor een wokpan. Dan kan later de pasta er makkelijk bij. Doe zoveel melk als jij denk dat genoeg moet zijn voor jou hoeveelheid pasta. Ondertussen snij je de kaas in blokjes en voeg je die toe aan de, ondertussen geworden, lauw warme melk. Ook voeg je een gesneden knoflookteent toe. Deze kan je ook eerst gaar bakken, maar dit is niet perse nodig. Dit alles laten smelten tot een saus. Word het geen goeie saus kan je er meer kaas aan toevoegen. Liefst niet te veel blauwe kaas want deze is sterk van smaak. Of je moet er van houden. Ondertussen is de pasta klaar en die kan je aan de saus toevoegen. Op je bord wat peper er overheen en genieten maar!

donderdag 3 december 2015

Spek-kaas lasagne

Ik ben op visite bij mijn ouders en m'n moeder vraagt of ik wil koken vanavond. Want ja, ik blijf eten en dat betekend eigenlijk altijd dat ik dan ook kook. Ze zegt dat ik wel lasagne kan maken, want daar heeft ze van alles voor in huis. Oké, laten we dan eens kijken wat er is..


3 verschillende kazen: Geitenkaas, geraspte oud belegen kaas en blauwe kaas.
Traditionele pastasaus
Champignons
Ui
Spekblokjes. Gehakt kan, maar daar had ik geen trek in. 
Knoflook 
Oregano 
Courgette 
Paprika
Crème fraiche
Peper 
Lasagne bladeren, vers of gewoon uit een pakje

De saus:
Spekblokjes in de pan en lekker laten bakken. Ui, knoflook, paprika, champignons en courgette snijden.
Ui en knoflook bij de spekblokjes en aan laten fruiten. Oregano en peper toevoegen. Champignons ook toevoegen en half laten garen. Paprika en courgette daarna toevoegen en laten garen. Dan kan de saus erbij. En dan is dit klaar.

Topping:
Crème fraiche met de blauwe kaas mengen. Hier wat peper bij naar smaak.

Lasagne bouwen:
In een ovenschaal een laag saus. Hier op verdeel je de geitenkaas in stukjes of blokjes. Dan kan het bedekt worden met lasagne bladeren. Dit zo door gaan tot de saus op is. Je eindigd met lasagne bladeren. Daarop doe je het crème fraiche mengsel. En als laatst maak je hem af door er geraspte kaas op te strooien. Dit voorkomt dat de crème fraiche kan aanbranden. Dan voor 20-30min in de oven op 180-200graden tot de kaas goed gesmolten is en lichtbruin wordt. Daarna smullen maar!


Bananen-kwark pannenkoek

De pannenkoekjes die ik vorige week had gemaakt van kwark waren erg lekker, ik wil meeeeer! ❤️
Ik had ze toen gemaakt met ei omdat ik geen bakpoeder had. Nu heb ik dat wel en ga dat maar eens uitproberen. 


De kwark die heb is wat zurig dus heb ik er voor gekozen om een deel kwark weg te laten en die te vervangen door een geprakte banaan. En deze keer heb ik de kaneel er niet doorheen gedaan maar aan het eind er overheen gestrooid. Ook heb ik er wat bruine suiker overheen gedaan.

* Het recept staat bij 26-11-15 Kwark pannenkoekjes!

woensdag 2 december 2015

Zelfgemaakt fruitsap!

Ik heb altijd al een afkeer gehad tegen frisdrank. Waarom zo zoet? Waarom moet er zoveel rotzooi in? Waarom, waarom, waarom.. Fruitsappen ging nog wel, maar soms zijn die ook niet te pruimen. Zoveel onnodig toegevoegde ingrediënten waarvan soms dacht: 'Wtf is dit überhaupt?' Ik ga hiermee stoppen dacht ik op een gegeven moment. Al die sapjes kunnen nergens goed voor zijn.. Toen ben ik overgestapt op water met citroen of limoensap, een komkommertje erin en ga zo maar door. Tot ik op een dag het pareltje de Citruszinger tegen kwam. Ik was opslag verliefd! Je kan er heerlijke en gezonde water sapjes mee maken. Mijn favoriet is sinaasappel met koriander ❤️


In de Citruszinger zit een extra onderkant die je eraf kan halen. In dit gedeelte zit een citruspers. Je doet de fles ondersteboven en de citrusvruchten kunnen geperst worden! En in de onderkant, het onderste stuk fles, of hoe je het ook wil noemen, daar kan je andere ingrediënten aan toevoegen. Top uitvinding. Heerlijke sapjes kan je ermee maken. Hier een aantal die ik lekker vind:

- Sinasappel met koriander
- Citroen of limoen met komkommer en munt
- Aardbeien met citroensap 
- Frozen bosbessen
- Appel en een kaneelstokje 
- Komkommer en citroen
- Citroen of limoen 
- Aardbei en munt 
- Selderij 
- Ananas 
- Citroen, gember en munt

Je kan het zo gek niet verzinnen. Alles van fruit, kruiden of groente wat een smaak af geeft als je het in water doet kan je gebruiken.